Jakie potrawy wychładzają organizm? Dieta według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Wstęp
W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TCM) odżywianie odgrywa bardzo ważną a nawet kluczową rolę w utrzymaniu równowagi organizmu. Wszystkie produkty mają swoją naturę – mogą działać rozgrzewająco, neutralnie lub wychładzająco. Jeśli czujesz się osłabiony, masz zimne dłonie i stopy, częste problemy trawienne czy zmęczenie, być może spożywasz zbyt dużo wychładzających pokarmów. Często jest to jeden z głównych powodów dlaczego nasze samopoczucie może się pogarszać nie będąc chorym i nie widząc żadnych odstępstw od normy w badaniach. W tym artykule przyjrzymy się produktom, które mogą wychładzać organizm oraz jak dostosować dietę do swoich potrzeb a także jak umiejętnie obserwować zmiany zachodzące w naszym organiźmie.
Jak działa wychładzanie organizmu w TCM?
W TCM organizm traktuje się jako system energetyczny, w którym równowaga Yin i Yang jest kluczowa dla zdrowia. Pokarmy o naturze Yin (chłodnej) mogą obniżać temperaturę ciała, nawilżać i uspokajać. Są szczególnie polecane w gorących klimatach i w stanach nadmiaru ciepła w organizmie (np. gorączka, stany zapalne). Jednak nadmiar takich produktów u osób z niedoborem Yang (wewnętrznym chłodem) może powodować osłabienie, problemy trawienne i spadek energii. To ciekawe jak nasz organizm jest związany z naturą i jak może ona wpływać na nasze samopoczucie.
Przyjrzyjmy się zatem jakie pokarmy są silnie chłodzące:
Lista wychładzających pokarmów
Oto najczęściej spotykane produkty, które mogą wychładzać organizm:
1. Surowe owoce i warzywa
Ogórek
Pomidor
Arbuz (jedno z najsilniej chłodzących warzyw - tak jest to warzywo!)
Melon
Kiwi
Cytrusy (pomarańcze, grejpfruty, cytryny)
Jabłka
Gruszki
Surowe owoce i warzywa są bogate w wodę i działają odświeżająco, ale mogą osłabiać układ trawienny, jeśli spożywane są w nadmiarze, szczególnie w chłodniejszych porach roku. Niektóre z nich są w stanie bardzo silnie ochładzać organizm, dlatego należy umiejętnie i ostrożnie dobierać te dary natury do naszej konstrukcji energetycznej.
2. Produkty mleczne
Jogurt
Mleko krowie
Twaróg
Kefir
Choć często kojarzymy mleko z odżywczością, w TCM ma ono działanie chłodzące i nawilżające. Może zaśluzować organizm i obciążać śledzionę oraz żołądek, co prowadzi do problemów trawiennych. Wewnętrzny śluz jest przyczyną bardzo wielu problemów zdrowotnych, warto więc na to zwrócić uwagę.
3. Zboża i strączki
Pszenica
Kuskus
Jęczmień
Tofu
Soczewica
Fasola mung
Niektóre zboża i rośliny strączkowe mają naturę ochładzającą, zwłaszcza jęczmień, który często stosowany jest w dietach oczyszczających i odchudzających. Nadmiar może jednak osłabiać metabolizm, dlatego dobierajmy je z umiarem.
4. Napoje i płyny
Zielona herbata
Herbata miętowa
Woda kokosowa
Zimne napoje i lody
Napoje o działaniu chłodzącym są idealne w upalne dni, ale spożywane w zimne miesiące mogą obciążać organizm i prowadzić do wychłodzenia. Warto pamiętać, że oczywiście należy pić zieloną herbatę ale nie przekraczać 3 szklanek dziennie.
5. Ryby i owoce morza
Kraby
Ostrygi
Krewetki
Małże
Ryby morskie (np. dorsz, sola)
Woda morska jest związana z naturą Yin, dlatego owoce morza mają działanie ochładzające. Są polecane w dietach oczyszczających, ale ich nadmiar może obciążać osoby o słabym metabolizmie.
Oczywiście w małych ilościach może je spożywać każdy. Jednak trzeba mieć świadomość, że nie są one bez znaczenia dla naszego samopoczucia.
Jak zrównoważyć nadmiar "chłodu" w diecie?
Jeśli często się wychładzasz, masz osłabione trawienie lub czujesz zmęczenie po posiłkach, warto wprowadzić kilka zmian w swojej diecie:
Ogranicz spożycie surowych produktów, szczególnie w chłodniejszych miesiącach.
Nie wychłodzisz organizmu i tym samym zachowasz lepsze samopoczucieGotuj, duś i piecz jedzenie, aby nadać mu cieplejszą termikę.
Pokarmy staną się bardziej akceptowalne dla naszego systemu trawiennego.Dodawaj rozgrzewające przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kurkuma lub czosnek.
Dodawaj je jednak z umiarem, ponieważ nadmiar może szkodzić (patrz artykuł o czosnku).Wybieraj ciepłe napoje, np. herbaty ziołowe z anyżem, imbirem lub cynamonem.
Podobnie jak z przyprawami, umiar jest wskazany.Jedz więcej produktów o naturze Yang, takich jak wołowina, jagnięcina, dynia i orzechy.
Zwłaszcza orzechy są cenne jeśli chodzi o wzmocnienie Yang. Warto je wprowadzić do naszego menu.
Podsumowanie
Zrozumienie natury pożywienia pozwala lepiej dostosować dietę do swojego organizmu. Jeśli masz tendencję do wychładzania, zwróć uwagę na nadmierne spożycie surowych owoców, warzyw, nabiału i zimnych napojów. Wprowadzenie ciepłych, gotowanych potraw i rozgrzewających przypraw pomoże w utrzymaniu równowagi i lepszego samopoczucia. Ta prosta zasada pomoże zapobiec nie tylko złemu samopoczuciu, ale rozwojowi wielu poważnych dolegliwości i chorób.
Daj znać w komentarzach, czy zauważasz u siebie objawy wychłodzenia i jak zmiana diety wpłynęła na twój organizm!
Komentarze
Prześlij komentarz